Inera på mötesplats e-hälsa och MVTe 2025
Välkommen att träffa Inera på 2025 års e-hälsokonferens MVTe som äger rum 22–23 januari på Kistamässan i Stockholm. Årets tema är samverkan och innovation. Inera arrangerar flera seminarier om bland annat nästa generations samverkansarkitektur, sammanhållen planering på 1177 och möjligheterna att dela journalinformation genom tjänsten Nationell patientöversikt i kommuner.
Ineras seminarier hålls i sal E4 den 22 januari från 13:10-17:00. Använd koden inera50 när du köper din biljett för att få 50 procent rabatt. Läs mer om våra seminarier nedan.
Patrik Sundström, Ineras vd, deltar även i ett panelsamtal den 22 januari klockan 10:00–10:30 med Acko Ankarberg Johansson, Sjukvårdsminister och Gunilla Nordlöf Generaldirektör E-hälsomyndigheten. Missa inte det!
Inera har också en monter tillsammans med SKR och Adda. Du finner vår monter direkt till vänster vid entrén till utställningshallen. Välkommen dit och prata med våra kommunexperter om du vill veta mer om Ineras tjänster och erbjudanden.
Ineras seminarier
Sammanhållen planering på 1177
Tid och plats: 13:10–13:40, sal E4
Sammanhållen planering på 1177 är ett nationellt projekt som syftar till att patienter, brukare och dess närstående ska få tillgång till personliga översikter med samlad information från flera vård- och omsorgsaktörer. Kommunens och regionens team ska också få tillgång till översikter med samma information. Inom ramen för det nationella projektet genomförs också en handfull länsprojekt där bland annat behov och nyttor fördjupas. I Jönköpings län ligger fokus på äldre som har stora behov av samordning och många kontakter med såväl den kommunala vård och omsorgen som regionens vård.
Nationell patientöversikt i kommuner – outnyttjad potential – stora möjligheter
Tid och plats: 13:50–14:10, sal E4
Alla regioner och kommuner använder Nationell patientöversikt, NPÖ, för att ta del av journalinformation från andra vårdgivare. Många gör också en del information från sina egna system synlig. Nu ansluter elevhälsan i snabb takt till den nationella infrastrukturen för informationsdelning. Inera berättar om NPÖ:s nyttor och ger praktiska råd och tips hur en anslutning till NPÖ går till.
Information om läkemedelstjänsten Pascal - Vilka möjligheter finns inom kommuner?
Tid och plats: 14:20–14:40, sal E4
Pascal används av all vårdpersonal främst för att skriva ut och beställa läkemedel och handelsvaror för patienter som får sina mediciner fördelade i påsar, så kallade dospatienter. En ny version av Pascal lanserades den 25 maj och är fullt ansluten till Nationella läkemedelslistan. En nyhet är att vårdgivarna kan välja att aktivera en funktion för att förskriva till patienter som inte får sina läkemedel förpackade i dospåsar.
Med tillgång till Nationella läkemedelslistan via Pascal får vårdpersonalen inte bara en samlad bild över alla patienters förskrivna läkemedel utan också samma bild som apoteken och patienten ser. Att även kunna förskriva till patienter som inte får sina läkemedel förpackade i dospåsar är en efterlängtad funktion hos kommunerna där Pascal är ett viktigt verktyg i mötet med både patient och anhöriga. Tjänsten riktar sig till regioner, kommuner och privata vårdgivare.
Nästa generations samverkansarkitektur
Tid och plats: 15:10–15:40, sal E4
I juni 2023 fastställdes två nya referensarkitekturer för samverkan. De går under namnet T2 och kompletterar dagens referensarkitektur T-boken som många befintliga tjänster för informationsdelning i hälso- och sjukvården bygger på. Nu pågår flera initiativ för att kunna möta nya och modernare tekniker och former för informationsutbyte så att Inera tillsammans med regioner och kommuner kan öka takten på digitaliseringen. Uppdateringen av Ineras samverkansarkitektur har möjliggjort för kommuner och regioner att ta stöd av samverkansarkitekturen även i samarbeten som inte omfattar Inera. Lokala initiativ kan därför ges en gemensam och skalbar arkitektur utan att initiativen blir beroende av Ineras administrativa processer.
Digital identitet och säker åtkomst: Nya lösningar och utveckling för kommunernas behov
Tid och plats: 15:50–16:20, sal E4
Allt fler kommuner väljer att ansluta till Ineras tjänst inom identitet och åtkomst samt breddinföra e-legitimationen SITHS. Förenklad utgivning av SITHS eID är ett initiativ som kommer att möjliggöra en snabbare, mindre resurskrävande och billigare utgivning av SITHS eID både fysiskt och mobilt. Under seminariet kommer du att få veta hur tjänsterna inom området identitet och åtkomst används i kommuner och varför fler väljer att ansluta samt hur möjligheterna kommer att se ut framåt.
Nyttan med nationell identitets- och behörighetshantering
Tid och plats: 16:30–17:00, sal E4
Säker identitets- och behörighetshantering är avgörande för att driva digitaliseringen framåt och möjliggöra samarbete mellan kommuner, myndigheter och andra aktörer. Det handlar om att kunna identifiera människor och tekniska system samt ge rätt parter tillgång till rätt information och tjänster. För att hantera dessa utmaningar pågår ett nationellt arbete inom Ena, den nationella digitala infrastrukturen, lett av Digg. Syftet är att skapa en gemensam lösning som fungerar oavsett organisation och underlättar digital samverkan. På seminariet diskuteras vilka behov som denna lösning ska möta.