1177 fortsatt starkt – både i användarnöjdhet och varumärkeskännedom
Två aktuella undersökningar visar att 1177 står starkt både när det gäller allmänhetens förtroende och användarnas nöjdhet. Varumärket förknippas med pålitlighet och professionalism, och de som loggar in för att utföra personliga ärenden är särskilt nöjda.

Ineras senaste varumärkesundersökning från november och december 2024 visar att 1177 fortsätter att vara ett av Sveriges mest välkända och betrodda varumärken. Hela 99,2 procent av befolkningen känner till varumärket, och nästan 96 procent vet att de kan ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Dessutom uppger knappt 90 procent att de har sökt information på 1177.se och nästan 91 procent har loggat in och använt tjänster för att utföra personliga vårdärenden.
Förtroendet för 1177 är också fortsatt högt, där 82 procent av de tillfrågade anger att de har stort förtroende för webbplatsen. De egenskaper som varumärket främst associeras med är samhällsnytta, pålitlighet och professionalism, och allt fler förknippar 1177 med mjuka värden som att det är en personlig och stödjande tjänst.
Digitala vårdtjänster och framtidens behov
Undersökningen visar också att efterfrågan på digitala vårdtjänster fortsätter att växa, särskilt när det gäller receptförnyelse och tidsbokning.
Samtidigt finns en viss skepsis för digital vård – endast 15 procent uppger att de har högre förtroende för digital vård jämfört med fysiska besök, och 40 procent har lägre förtroende för digital vård.
NKI visar att användarna är alltmer nöjda med 1177
Parallellt med varumärkesundersökningen genomfördes i december 2024 en Nöjd-kund-undersökning (NKI) för 1177.se. Syftet är att förstå hur användarna upplever webbplatsen och vilka kvalitetsaspekter de värderar högst. Resultatet används för att utveckla webbplatsen.
Nöjdheten har ökat inom samtliga områden och särskilt i inloggat läge, där NKI-värdet stigit till 74 – nästan i nivå med tidigare toppnoteringar. I föregående undersökning, som gjordes 2023, låg motsvarande NKI-värde på 70, vilket var en minskning jämfört med mätningen som genomfördes 2022.
Användare över 60 år som loggar in är särskilt nöjda, medan de yngre under 30 år är mest nöjda med de öppna sidorna.

– NKI-undersökningarna ger oss kunskap om hur nöjda invånarna är med 1177.se och insikter om vilka faktorer som har inverkan på nöjdheten. För att skapa en mer sammanhållen användarupplevelse pågår nu flera initiativ för att förbättra övergången mellan det öppna och inloggade läget på webbplatsen, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 och kunskapstjänster på Inera.
De ökade NKI-värdena kan kopplas till flera genomförda förbättringsåtgärder, såsom:
- Tekniska uppdateringar – exempelvis en mer överskådlig tidsbokningssida, möjlighet att söka tider hos flera mottagningar och en förbättrad inkorg.
- Bättre tillgång till receptförnyelse – nu kan användare se alla mottagningar där recept kan förnyas.
- Tydligare och mer tillgänglig information – innehållet inom flera viktiga områden, såsom hormonrelaterade sjukdomar och cancer, har förbättrats vilket gjort det enklare för besökare att hitta rätt information.
- Regionernas ökade anslutning – fler regioner ansluter sig till Ineras utbud, vilket ökar användningen av tjänsterna.
Trots framstegen finns förbättringspotential till exempel med fler bokningsbara tider inom vården, ökade informationsmängder i journalen och fortsatt utveckling av 1177-tjänsterna.
Slutsats om undersökningsresultatet för 1177
1177 fortsätter att vara en central del av svensk hälso- och sjukvård, inte minst för att varje region ska kunna nå ut med sina specifika erbjudanden till invånarna. Användarnöjdheten har ökat bland annat tack vare förbättrade tjänster och en tydligare informationsstruktur. Samtidigt är kännedomen och förtroendet för varumärket stabilt på mycket höga nivåer.
– Med en fortsatt utveckling av både den digitala strukturen och tillgången till vårdtjänster kan 1177 stärka sin roll ytterligare och möta invånarnas växande behov av tillgänglig och kvalitetssäkrad vårdinformation och utökade möjligheter att utföra personliga vårdärenden, säger Sofie Zetterström.
Samma nivåer för 1177 i SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer
Den positiva inställningen till 1177 är även på en hög nivå i SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer även om den ligger lägre jämfört med Ineras varumärkesmätning. En förklaring kan vara att Ineras mätning görs via en webbpanel medan SKR:s insamling även inkluderar telefonintervjuer. Det innebär att individer som inte använder webbtjänster kan inkluderas i SKR:s barometer. Trovärdigheten för de båda undersökningarna stärks ändå då resultaten i princip har legat oförändrade under de senaste två åren.
Ta del av Hälso- och sjukvårdsbarometern: https://skr.se/skr/halsasjukvard/patientinflytande/halsoochsjukvardsbarometern.758.html