Aktuellt

Aktuell läkemedelsinformation varje vardag ökar tryggheten för professionen

Ineras tjänst Sil, Svenska informationstjänster för läkemedel, har ökat uppdateringsfrekvensen för sin databas från två till fem gånger i veckan. Detta betyder att hälso- och sjukvården, precis som apoteken, kan få tillgång till aktuell läkemedelsinformation varje vardag, vilket ger professionen bättre förutsättningar att fatta säkra och effektiva beslut.

– Med tätare uppdateringar minskar risken för felaktiga förskrivningar, patientsäkerheten ökar och arbetet i hälso- och sjukvården blir både smidigare och mer tidseffektivt. Samstämmigheten i informationen om varusortimentet mellan vården och apoteken förbättras också, säger Malin Sandberg som är tjänsteansvarig för Sil på Inera.

Läkemedelsinformationen från Sil är en viktig pusselbit för att minska riskerna för fel vid läkemedelsbehandlingar genom att ge förskrivare direkt tillgång till uppdaterad och samlad information om exempelvis biverkningar och specifika doseringar för olika patientgrupper, som barn och äldre.

Uppdatering i journalsystem är en nyckelfaktor

Malin Sandberg är tjänsteansvarig på Inera
Malin Sandberg, tjänsteansvarig för Sil på Inera.

– Personal i hälso- och sjukvården får tillgång till läkemedelsinformationen från Sil i sina journalsystem. För att uppdateringen i journalsystemen ska kunna ske varje vardag behöver regioner och system anpassa sin hämtningsfrekvens så att den också görs varje vardag, säger Malin Sandberg.

I november förra året ökade uppdateringsfrekvensen i Sil från en gång i veckan till två, och målsättningen då var att databasen skulle kunna uppdateras varje vardag. Malin Sandberg hoppas att utvecklingen kommer skapa värde i verksamheterna.

– Det känns otroligt kul att vi har lyckats uppnå det målet på knappt ett år. Nu hoppas vi att alla i hälso- och sjukvården får ta del av den mest aktuella informationen från Sil.

Fler nyheter

Prenumerera på Ineras nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Ineras tjänster, projekt och kommande evenemang. Läs intervjuer med kunder och experter. Aktuellt från Inera skickas en gång i månaden.

Nyheter

Här hittar du övergripande nyheter om Inera.

Till toppen av sidan