Aktuellt

Fem frågor om nya Må bra på UMO.se

Den 15 januari lanserade UMO.se nya sektionen Må bra. Det blev startskottet för en kampanj som sätter ungas välbefinnande i centrum. Åsa Sandler, uppdragsledare och redaktör på UMO.se berättar hur arbetet tillsammans med ungdomarna togs emot.

Hur gick lanseringen av sektionen Må bra?

Åsa Sandler, redaktör på UMO.se
Åsa Sandler, uppdragsledare och redaktör på UMO.se.

– Väldigt bra. Det var fantastiskt roligt att få visa upp allt vi jobbat med under det senaste året och att vi dessutom fick så fin respons. Det finns ett behov av förebyggande och hälsofrämjande insatser och jag tror att alla som var på plats kände att tiden var mogen att lyfta blicken från den psykiska ohälsan och börja jobba även med det psykiska välbefinnandet, säger Åsa Sandler.

Hur stort var intresset?

– Det var ett 60-tal personer på plats i rummet, från unga och tiktok-profiler till vuxna verksamma inom områden som ungdomsmottagningar och elevhälsa samt myndigheter och idéburna organisationer. Över 400 personer runt om i landet följde också lanseringen digitalt. På många ställen satt hela arbetsgrupper och tittade tillsammans så jag skulle gissa att vi nådde mer än det dubbla.

Vad är nästa steg för Inera och samarbetsparter i projektet?

– Det här har varit ett samarbete mellan oss på Inera som jobbar med UMO.se och SKR, som en del av den överenskommelse SKR har med regeringen om satsningar inom området psykisk hälsa. Vi hoppas givetvis att vi får fortsätta jobba med det här och utveckla Må bra ännu mer. Det lutar åt det, men årets överenskommelse är inte helt klar än och det är förstås mycket viktigt som ska med, så vi får se vilka möjligheter som finns.

Hur stöttar satsningen de som jobbar med ungdomsfrågor lokalt i kommuner och regioner?

– Vi vet att UMO.se är en av de främsta källorna för ungdomsmottagningar och elevhälsa när de informerar unga. Många unga berättar också att de första gången kom i kontakt med UMO.se via skolan eller genom ungdomsmottagningen. Även många lärare använder UMO.se i sin undervisning. Det tycker vi är jätteroligt och bra – att vi kan stå för kvalitetssäkrad information.

– Tack vare det nya innehållet med många interaktiva övningar hoppas vi också att det ska kunna användas mer praktiskt av unga, men kanske också av unga och vuxna tillsammans. Genom samarbetet med SKR har vi fått möjlighet att nå ut ännu bredare, både inom vården och inom skola och fritidsverksamhet. Vi vill finnas där unga finns och stötta alla vuxna som jobbar med ungdomar. Detta är ett arbete vi behöver göra gemensamt. Så genom den här satsningen hoppas vi att ännu fler vuxna också ska upptäcka UMO.se och känna sig hjälpta av sidan i sitt arbete med unga.

Hur kommer arbetet med den nya sektionen Må bra följas upp?

– På UMO.se jobbar vi ständigt med att revidera och utveckla allt innehåll på sajten. Att vi fick extra pengar under 2024 gjorde att vi hade möjlighet att utveckla ett helt nytt område. Får vi mer pengar under det här året finns det mycket som vi har på listan som vi vill fortsätta komplettera med, exempelvis nya ämnen som självmedkänsla, motivation, mening, ensamhet, skärmtid och fritid. Vi vill också fortsätta komplettera med innehåll till de interaktiva funktioner som vi tagit fram där unga själva får en chans att reflektera och agera i frågor kring sin psykiska hälsa och hur de kan stärka den, avslutar Åsa Sandler.

Fler nyheter

Prenumerera på Ineras nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Ineras tjänster, projekt och kommande evenemang. Läs intervjuer med kunder och experter. Aktuellt från Inera skickas en gång i månaden.

Nyheter

Här hittar du övergripande nyheter om Inera.

Till toppen av sidan