Aktuellt

Historisk uppslutning för framtidens digitala välfärd

Sveriges kommuner tar nu ett stort och gemensamt kliv mot en mer effektiv och innovativ välfärd. Uppslutningen kring det kommunala handslaget för digitalisering är historisk. Det meddelar SKR i ett pressmeddelande måndag 7 oktober 2024.

280 av 290 kommuner har fram till nu valt att anmäla sig till ett eller flera av de fyra erbjudandena inom ramen för handslaget för digitalisering. Bland annat har så många som 250 kommuner anslutit sig till initiativet om säker digital kommunikation (SDK) för socialtjänsten.

– Att nästan alla kommuner nu kliver in i vårt handslag för digitalisering är historiskt och ett kvitto på att verksamhetsutveckling med fokus på invånarnas behov och ökad effektivitet i välfärden står högt på kommunernas agenda, säger Ola Odebäck, chef för avdelningen för ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering är en nationell kraftsamling där landets kommuner går samman för att möta de utmaningar som välfärden har och för att stärka verksamheterna genom digitalisering. Arbetet med handslaget, som leds av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med dotterbolagen Adda och Inera, syftar till att stärka samarbetet mellan kommuner och accelerera arbetet med digitalisering i kommunernas olika verksamheter.

Ökat fokus på invånarnytta och på att möta kompetensutmaningen 

Under de kommande åren är arbetet med digitalisering fokuserat på utveckling inom de prioriterade områdena: socialtjänst, skola, grundläggande infrastrukturförutsättningar och kompetensförsörjning.

Fokus ligger på att införa olika digitala tjänster på bredden, att minska administrativa bördor för både invånare och välfärdens medarbetare samt att bygga effektiva lösningar som håller över tid. Den gemensamma satsningen förväntas också bidra till ökad transparens i välfärdssystemen och bättre samverkan mellan olika aktörer inom offentlig sektor. 

– Vi lever längre och blir friskare, samtidigt som det föds färre barn och andelen i yrkesverksam ålder inte ökar i samma takt som tidigare. Invånarna förväntar sig också att de ska kunna lösa välfärdstjänster med hjälp av digital teknik. Vi är i början av ett långsiktigt utvecklingsarbete och vårt gemensamma handslag är ett sätt att möta nya behov och den demografiska utvecklingen, både de möjligheter och de utmaningar det innebär, säger Ola Odebäck.

Till toppen av sidan