Karlstad och Vetlanda första kommunerna med digitala remisser
Som första kommuner i landet kan nu Karlstad och Vetlanda skicka remisser digitalt – direkt från elevhälsans journalsystem. Det sparar tid, minskar kostnader och gör att elever snabbare får rätt vård. Anslutningen har skett via systemleverantören Prorenata, som är först ut med att erbjuda Ineras tjänst Elektronisk remiss till kommuner.
Systemleverantören Prorenata godkändes av Inera som agent i början av 2025 och har haft Karlstad och Vetlanda som pilotkommuner under anslutningsprocessen. Båda är nu i produktion och anslutna till tjänsten Elektronisk remiss.

– Det är en viktig milstolpe att vi nu kan erbjuda Elektronisk remiss till kommuner via deras befintliga journalsystem. Att exempelvis elevhälsan får möjlighet att skicka remisser digitalt skapar nytta både för verksamheten och för eleverna, säger Carina Jansson, tjänsteansvarig för Elektronisk remiss på Inera.
Enklare hantering för snabbare vård
Elektronisk remiss gör det möjligt att skicka och ta emot remisser digitalt mellan olika vårdgivare, organisationer och vårdinformationssystem. För elevhälsan innebär det att remisser inte längre behöver skickas med post, vilket både förenklar arbetet och gör att eleven snabbare får den hjälp den behöver.
Digital överföring stärker också patientsäkerheten eftersom bilagor inte riskerar att komma bort i posten eller faxas och hamna hos fel mottagare.
– Vi ser att flera kommuner som använder Prorenatas journalsystem är intresserade av att ansluta. Kommuner som använder andra journalsystem behöver vända sig till sina systemleverantörer med önskemål om att kunna använda Elektronisk remiss. Vi ser fram emot att välkomna fler kommunala verksamheter till tjänsten, säger Carina Jansson.
Ny version – med stöd för bilagor
Tjänsten Elektronisk remiss har utvecklats för att möta behov hos vårdpersonal och administratörer som hanterar remisser i sin vardag. Genom tjänsten kan de
- skicka och ta emot remisser
- bekräfta mottagande
- begära kompletteringar eller skicka svar
- följa remissens status
Sedan version 2.0 lanserades i mars 2024 går det också att bifoga bilagor, som exempelvis journalutdrag och bilder i pdf- eller jpeg-format. Det minskar behovet av manuell hantering och gör att mer relevant information kan skickas med direkt i det digitala flödet.
– Ju mer bakgrundsinformation som följer med remissen, desto bättre beslutsunderlag får vårdgivaren. Det gör att behandlingen kan starta snabbare och minskar risken för att undersökningar behöver göras om, säger Carina Jansson.
I mars 2025 infördes ytterligare ny funktionalitet som även tillåter hantering av reservnummer, det vill säga det nummer som används när patientens personnummer eller samordningsnummer är okänt.