Aktuellt

Logisk labblista avgörande i krävande vårdsituationer 

För att snabbt och enkelt kunna tolka resultat av laboratorieundersökningar bör analysresultaten presenteras i en logisk följd. Det är huvudbudskapet i en debattartikel i Läkartidningen där Christina Kling Hassler, medicinskt sakkunnig på Inera, tillsammans med ett tjugotal andra experter föreslår en nationell presentationsordning i enlighet med den som börjar tillämpas i Nationell patientöversikt hösten 2024. 

Idag saknas en nationell eller internationell standard för presentationsordning av analysresultat. I avvaktan på en sådan kan en nationell harmonisering av presentationsordningen underlätta inom svensk sjukvård, framhåller ett tjugotal experter inom såväl medicin som laboratoriemedicin i en gemensam skrivelse till Läkartidningen.  

– Vi föreslår att laboratorieanalyser även i elektroniska patientjournaler presenteras i den ordning som kommer att tillämpas för laboratorieanalyser i Nationell patientöversikt (NPÖ) och 1177 journal med start hösten 2024, säger Christina Kling Hassler, överläkare och medicinskt sakkunnig på Inera

Presentationsordning genomarbetad av bred kompetens

Expertgruppsmedlemmar från kvalitetssäkringsorganisationen Equalis har i samarbete med Inera arbetat fram en logisk ordning för presentation av laboratorieanalyser i NPÖ. Analyserna är placerade i grupper baserat på huvudsaklig användning.  

Christina Kling Hassler är överläkare och medicinskt sakkunnig på Inera. 

– Presentationsordningen är genomarbetad av kompetens från invärtesmedicin, klinisk kemi, immunologi och farmakologi med syfte att underlätta det kliniska arbetet inom svensk sjukvård, säger Christina Kling Hassler och påminner om att laboratorierna har ansvar för att presentera resultaten så att svarsmottagaren enkelt kan tolka dem, såväl i akuta situationer som vid komplex sjukdoms- och analysbild.  

Laboratoriemedicinska analysresultat är centrala i sjukvården där läkare på kort tid måste kunna granska och tolka stora mängder information.  

– Detta underlättas om presentationsordningen är logisk och nationellt samstämmig så att man känner igen sig oavsett sjukhus, region eller analyserande laboratorium. Nu finns en noga genomarbetad presentationsordning i NPÖ att harmonisera mot, vilket rekommenderas exempelvis vid införandet av nya journalsystem i många regioner, säger Christina Kling Hassler. 

Modell för framtida nationell samordning

Hon framhåller att detta är ett fint exempel på hur Inera kan verka för samordning och tillämpning nationellt kring viktiga informationsmängder inom vård och omsorg, vilket är ett av Ineras uppdrag. 

– Arbetet vi har gjort med presentation av laboratorieanalyser kan tjäna som modell för hur vi arbetar med andra informationsmängder framöver, till exempel när det gäller presentation av läkemedel, ordinationer och förskrivningar i 1177 journal och NPÖ. Det är efterfrågat av både invånare och verksamheter, säger Christina Kling Hassler.

Till toppen av sidan