Aktuellt

Röster från Almedalen – reflektioner från Ineras trendspaning

Förändrade arbetssätt med stöd av ny teknik, ökad nationell samverkan samt ett tydligt ledarskap från såväl högsta politiska nivån som i kommuners och regioners verksamheter. Det är några lösningar på utmaningar som diskuterades under Ineras livesända trendspaning från Almedalsveckan i Visby.

Diskussionerna under årets Almedalsvecka bekräftar att Sverige står inför både stora utmaningar och möjligheter inom välfärdssektorn. Tillsammans med Ineras vd Patrik Sundström samtalade paneldeltagarna om hur dagens och framtidens samhällsutmaningar kan mötas med stöd av ny teknik.

Några av paneldeltagarna var Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun, Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun, Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun och Marie Morell (M), regionråd i Region Östergötland. Efter sommaren har de reflekterat över vad de tog med sig från Almedalen.

Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun, pekar bland annat på bristande tilltro till det offentliga och hur detta påverkar synen på samhället och demokrati.

Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun
Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun.

– Det har blivit allt svårare att nå varandra, trots att kontaktytorna egentligen blivit fler. Kommunikation har fått en ökad betydelse i en globaliserad och digital värld där desinformation och ryktesspridning har ökat. Barnafödandet minskar och behovet av framtidstro är stort. Vi behöver ett samhälle som håller ihop och det måste finnas tillit och förtroende. Det finns stora möjligheter med hjälp av digitala lösningar, men det är inte helt enkelt att införa dessa inom alla områden då det krävs att man vågar lita på dem. Jag tror vi behöver lyfta fler goda exempel på hur verksamhetsutveckling med stöd av ny teknik kan gå till, så att fler vågar ta efter.

– Vi behöver också fortsätta utveckla en trygg nationell infrastruktur eftersom det kommer bidra till att fler vågar ta större kliv i det nödvändiga förändringsarbetet. I dessa tider när cyberattacker drabbar många kommuner är det ännu viktigare att systemen är säkra och robusta, säger Anna Hed.

Något annat som präglade samtalen under Almedalsveckan var det ansträngda omvärldsläget som väcker frågor kring försvarsförmåga, upprustning och beredskap. Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun, pekar ut tre vägledande principer som finns i regeringens nya nationella säkerhetsstrategi som beslutades i början av juli:

Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun
Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

– Skyndsamhet och pragmatism, handlingskraft och beslutsamhet samt involvering av hela samhället är något som väger tungt i mitt ledarskap och under hösten kommer jag och mina team att fortsätta i den riktningen. Säkerhetsstrategin, som innehåller fokusområdena inre säkerhet, yttre säkerhet och att stärka Sveriges motstånds- och konkurrenskraft, utgör ramverket för regeringens säkerhetsarbete fram till 2030. Jag tror att möjligheten till säkert och effektivt informationsutbyte nationellt blir otroligt viktigt i utvecklingen av Sveriges säkerhetsarbete.

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun, nämner flera betydande utmaningar där hon ser att digitalisering och ny teknik kan vara en del av lösningen.

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

– Ekonomi, kompetensförsörjning, klimatet och hur vi påverkas av en globaliserad värld med ett ansträngt omvärldsläge är exempel på utmaningar i både nutid och framtid. AI och förändrade arbetssätt med stöd av ny teknik är en del av lösningen, men vi kommer även behöva fortsätta våga, lära, utforska och jobba tillsammans för att klara framtiden.

– I Skellefteå är digitalisering och innovation på den högsta ledningens agenda sedan många år och vi testar, utvecklar och genomför i alla våra verksamheter. De kommande åren kommer vi förstås att fortsätta fördjupa oss inom AI-området, såväl inom etikfrågor som praktisk användning. Exempel på två vitt skilda områden där vi har testat att använda AI är invånardialoger och energioptimering. Användningsområdet är otroligt brett och det skapar många nya möjligheter, säger Kristina Sundin Jonsson. 

Marie Morell (M), regionråd i Region Östergötland
Marie Morell (M), regionråd i Region Östergötland.

Marie Morell (M), regionråd i Region Östergötland, trycker särskilt på att vi behöver bygga vidare på det som redan finns:

– När det gäller digitalisering så är det tydligt att vi måste arbeta tillsammans och inte kasta bort sådant som redan är gjort utan jobba vidare därifrån. Det finns en stor oro i och med de uppdrag som E-hälsomyndigheten har fått kring den nationella infrastrukturen för vård och omsorg, och att det innebär att vi ska börja om från början inom många områden vilket vi varken har tid eller råd med. Vi behöver självklart fortsätta utveckla och hitta standarder för att effektivisera och öka digitaliseringstakten, men vi kan inte fortsätta att hela tiden uppfinna hjulet på nytt.

Ida Texell är inne på samma linje gällande välfärdssektorns många utmaningar. Hon summerar sina reflektioner från Almedalen med ett citat av Theodore Roosevelt som hon tycker kan fungera som ett mantra för ledare och beslutsfattare:

– Gör det du kan, med det du har, där du är.

Ineras vd Patrik Sundström framhåller vikten av att möta några av vår tids stora samhällsutmaningar i samverkan:

– Det blir tydligt att Ineras uppdrag att tillhandahålla samhällsviktig infrastruktur och nationella tjänster aldrig har varit viktigare. Och även om utmaningarna är större än på länge, så går teknikutveckling fortare än någonsin. Svensk offentlig sektor har ett gyllene läge att ta nästa kliv. Vägen framåt handlar om att beslutsamt kroka arm mellan kommuner, regioner, privata utförare, staten och tech-sektorn för att tillsammans gå från ord till handling.

Fler nyheter

Prenumerera på Ineras nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Ineras tjänster, projekt och kommande evenemang. Läs intervjuer med kunder och experter. Aktuellt från Inera skickas en gång i månaden.

Nyheter

Här hittar du övergripande nyheter om Inera.

Till toppen av sidan