Så utvecklas Ineras tjänster med nya samverkansarkitekturen
I kommande versioner av Födelseanmälan och Infektionsverktyget läggs stort fokus på att förenkla såväl användning som förvaltning av tjänsterna. En nyckelfaktor är att anpassa utvecklingen till modern teknik i linje med ny samverkansarkitektur som Inera tagit fram för att underlätta informationsdelning.
Födelseanmälan är en tjänst som gör det möjligt för förlossningskliniker att skicka födelseanmälan elektroniskt till Skatteverket och inom sekunder få tillbaka ett personnummer. Med Infektionsverktyget kan vårdpersonal förebygga vårdrelaterade infektioner och enklare följa behandlingsrekommendationer för antibiotikaanvändning. När nya versioner av dessa båda tjänster nu håller på att tas fram är det viktigt att ta tillvara möjligheterna som ges med modernare former för informationsutbyte. Det görs genom att utveckla tjänsterna i enlighet med aktuella principer och standarder som beskrivs i en ny samverkansarkitektur framtagen i Ineras regi med syfte att kunna öka digitaliseringstakten i kommuner och regioner.
Anpassning till modern teknik
– Tjänsten Födelseanmälan har funnits i mer än ett decennium. Innan dess skickades födelseanmälan till Skatteverket via en pappersblankett och föräldrarna fick meddelande om barnets personnummer per post efter en till två veckor. Nu när det är dags att uppdatera tjänsten är det lägligt att anpassa den till ny modern teknik. Det innebär även att tjänsten framtidssäkras med stabil drift, säger Sofie Mursu Simu, tjänsteansvarig för Födelseanmälan på Inera.
Hanna Boreklev, tjänsteansvarig för Infektionsverktyget, lyfter också vikten av modernisering baserad på ny teknik i hela kedjan från utveckling till tjänsteförvaltning. Hon förklarar att användning av så kallade stödkomponenter i den nya samverkansarkitekturen bidrar till att förenkla administration av tjänsten och göra tjänsteutvecklingen effektivare. Administrationen handlar till exempel om hantering av identitet och behörighet för att styra vilka användare och system som ska ha åtkomst till informationen som tillgängliggörs.
Mer renodlad applikationsarkitektur
Den nya samverkansarkitekturen refererar till specifika mönster i informationsutbytet och tekniska anvisningar som vi förhåller oss till i utvecklingsarbetet. Detta gör designvalen färre och därmed enklare. På sikt kommer vi också kunna lägga ut hanteringen av bland annat behörighetstyrande komponenter utanför tjänsten och får därmed en mer renodlad applikationsarkitektur som blir enklare att förvalta, säger Hanna Boreklev.
Ett mer närliggande behov som adresseras i kommande version av Infektionsverktyget, med planerad lansering sommaren 2025, är att regionerna i sina egna analyssystem ska kunna använda data från Infektionsverktyget tillsammans med data från andra system.
Idag skapar verksamheterna rapporter för uppföljning av antibiotikaanvändning och vårdrelaterade infektioner i Infektionsverktygets rapportverktyg. Många vill kunna ta del av informationen på ett enklare sätt. I den nya versionen av tjänsten ska regionerna kunna hämta data till sina egna analyssystem och skapa de rapporter vårdgivarna behöver för lokal uppföljning i ett användarvänligt format, säger Hanna Boreklev och poängterar att denna förmåga att enkelt kunna läsa ut sina data är fundamental för att nå målet att separera data från applikationerna:
Applikationer byter man ut med tiden men den data som genereras av och lagras i applikationerna vill man ha kvar över tid.
Nya Födelseanmälan införs successivt 2025
När det gäller tjänsten Födelseanmälan är målsättningen att den nya versionen ska vara färdigutvecklad och införd hos samtliga regioner under 2025.
– Födelseanmälan kommer fortsätta leverera personnummer till nyfödda barn via samma koppling till Skatteverket. Det regionerna behöver göra är att successivt nyansluta till den nya versionen av tjänsten, men både gamla och nya Födelseanmälan kommer finnas parallellt under hela 2025, säger Sofie Mursu Simu.
Läs mer
- Samverkansarkitekturen har utökats för att kunna nyttja modernare tekniker och former för informationsutbyte
- Intervju med it-arkitekt Oskar Thunman om Ineras arbete med standardisering
- Digital födelseanmälan innebär snabb hantering och minskad risk för förväxlingar av dokumentation då nyfödda barn fort får identifikation
- Infektionsverktyget bidrar till att minska användningen av bredspektrumantibiotika och förhindra ökningen av resistenta bakterier