Säker hantering av nationell reservidentitet
Under 2024 genomfördes ett arbete för att förtydliga och uppdatera ramverket för hantering av nationella reservidentiteter inom hälso- och sjukvården. Syftet var att underlätta regionernas tillämpning av det ramverk som Inera tog fram 2018 samt att säkerställa en enhetlig hantering av nationella reservidentiteter. Dessutom utvecklades ett nytt administratörsgränssnitt för Personuppgiftstjänsten, kallat PU Webb.
I hälso- och sjukvården används reservidentiteter för att säkerställa vård till personer som saknar personnummer eller samordningsnummer. Ofta används lokala reservidentiteter, men eftersom de inte är nationellt unika och kan ha olika format så fungerar de inte i samverkanslösningar där information behöver utbytas mellan regioner.
Uppdaterat ramverk för nationella reservidentiteter
I Personuppgiftstjänsten finns sedan 2017 möjlighet att hantera nationella reservidentiteter och 2018 togs ett ramverk fram för att stödja regionerna i deras användning av nationella reservidentiteter.
För att underlätta regionernas tillämpning av ramverket och säkerställa en enhetlig hantering av nationella reservidentiteter gjordes under 2024 ett arbete med att förtydliga och uppdatera ramverket.
Nytt administratörsgränssnitt
I samband med uppdateringen utvecklades även ett nytt administratörsgränssnitt för Personuppgiftstjänsten, kallat PU Webb, som är helt anpassat efter det uppdaterade ramverket. Gränssnittet gör det enklare för användare att hantera reservidentiteter korrekt och enhetligt. Genom förbättrad sökfunktionalitet och ett mer användarvänligt gränssnitt minskar risken för felaktiga registreringar, vilket i sin tur förbättrar spårbarheten och kvaliteten på identitetshanteringen.
Pilottester genomförs våren 2025
Under våren 2025 kommer PU Webb att testas av en mindre pilotgrupp, utsedd av regionerna. Synpunkter från testkörningen kommer att beaktas i en release som planeras till maj 2025, då PU Webb görs tillgängligt för en bredare användargrupp.
Detta arbete markerar ett viktigt steg mot en mer enhetlig och säker hantering av nationella reservidentiteter i Sverige, vilket främjar samverkan och trygghet inom hälso- och sjukvården.