Ny samverkansarkitektur
Den nya samverkansarkitekturen beskriver hur samverkan mellan olika system och organisationer mellan aktörer inom svensk vård och omsorg bör ske. För att underlätta för organisationer att anpassa sina system och verksamheter enligt den nya referensarkitekturen som beskrivs i T2 finns behov av att ta fram vägledningar och stödjande dokument.
Om initiativet
Projektets huvudsakliga uppgift är att underlätta för organisationer att anpassa sina system och verksamheter utifrån arkitekturen som beskrivs i T2 genom att ta fram vägledningar och stödjande dokument.
Leveranser
Projektet ska göra följande:
- Ta fram en vägledning för hur samverkan ska beskrivas och dokumenteras i form av interoperabilitetsspecifikationer.
- Ta fram en vägledning för hur en informationsfederation kan tas fram inom de möjligheter och begränsningar som ställs av befintliga lagrum.
- Undersöka hur Inera kan anpassa sin anslutningsprocess för att möta upp mot möjligheterna med den nya samverkansarkitekturen, såsom kommunikation via REST, FHIR och direktkommunikation inom en informationsfederation.
- Ta fram en nyttoanalys som beskriver alla nyttor som möjliggörs av den nya samverkansarkitekturen och, om möjligt, ekonomiskt beräkningsbara nyttor.
- Ta fram en kortfattad introduktion av T2 för att underlätta förståelsen av huvuddragen i den nya samverkansarkitekturen.
Tidplan
Arbetet med vägledningarna är under slutbearbetning. Det huvudsakliga arbetet just nu är inriktat på beskrivning kring juridiska begränsningar, Ineras anslutningsprocess samt kvantifierbara nyttor. Målsättningen är att projektet ska vara klart i slutet av 2024.
Ansvarig
Per Brogevik, avdelningschef IT och arkitektur
Kontaktperson
Rolf Rönnback, chefsarkitekt, rolf.ronnback@inera.se