Sammanhållen planering på 1177
Projektet Sammanhållen planering ska bidra till visionen om ett sammanhållet 1177 där det öppna och det inloggade läget upplevs som en tydligare helhet. En förutsättning är en mer modern, intuitiv, lättnavigerad och integrerad användarupplevelse i samtliga delar av 1177.se. På så vis kommer individer med komplexa vårdbehov och flera kontakter få bättre förutsättningar att hantera sin situation och även att kontakta vården. Projektets första etapp pågår till och med december 2025.
Filmen beskriver projektet Sammanhållen planering och det arbete som pågår för att göra 1177 ännu mer användbart.
Filmen beskriver projektet Sammanhållen planering och det arbete som pågår för att göra 1177 ännu mer användbart.
Om projektet
Omställningen till nära vård som pågår på lokal, regional och nationell nivå innebär ett mer personcentrerat arbetssätt där invånare får ökade möjligheter att vara delaktiga i sin egen vård och omsorg. Projektet Sammanhållen planering på 1177 ska stödja denna omställning genom att bidra till en samordnad vård och omsorg med individen som aktiv medskapare.
På 1177.se ska invånaren kunna ta del av lättillgängliga översikter som samlar den information som är mest relevant för stunden, exempelvis vårdkontakter, bokade tider, planerade insatser, läkemedel, provtagning, egenvård och individanpassad patientinformation. Patienten ska också kunna initiera aktiviteter och tillföra information, och närstående ska kunna stödjas i en mer aktiv roll. Personal i vård och omsorg ska få tillgång till relevanta delar av dessa vyer, i den utsträckning deras roll ger behörighet.
Ett viktigt mål för projektet är att all information som invånaren behöver ska finnas tillgänglig, utan de informationsluckor som uppstår om inte alla vårdgivare och system är anslutna till den nationella infrastrukturen. En del av målbilden går att realisera med hjälp av den information från vårdinformationssystemen som redan idag visas upp för invånare på 1177.se och för medarbetare i vård och omsorg i tjänsten Nationell patientöversikt, NPÖ. För att förverkliga resten av konceptet för sammanhållen planering på 1177.se driver projektet ett arbete för att identifiera och ta fram överenskomna standarder för nya informationsmängder, från regioner och på sikt även från kommuner. Arbetet sker i arbetsgrupper där representanter från elva regioner deltar.

Leveranser
Projektets första etapp pågår till december 2025. Under den perioden sker löpande leveranser i form av förbättringar i navigering och utseende på 1177.se.
Dessutom påbörjas ett mer långsiktigt förändringsarbete, bland annat genom utredningar om juridik, informatik och tekniska lösningar. Detta arbete görs med stöd av arbetsgrupper som bemannas av regionerna. Representanter för kommuner från flera av de medverkande länen deltar också.
Under den första etappen tas även en avsiktsförklaring fram som underlag för fortsatt arbete i nästa etapp.
Flera utredningar om vad som krävs för ett mer sammanhållet 1177 har genomförts:
- Målarkitektur 1177 och sammanhållen planering – beskriver vad som kommer att krävas för att realisera intentionerna för en sammanhållen planering.
- Möjligheter för anhöriga, närstående och andra företrädare på 1177 – en genomgång av befintlig lagstiftning och hur den kan användas för att utveckla 1177.
- Informatikarbete med fokus på fast läkarkontakt och fast vårdkontakt – arbete som genomfördes tillsammans med arbetsgrupper från regionerna.
Följ projektets arbete
Tidplan
Projektet är indelat i tre etapper:
- Etapp 1: Utvecklingsarbete påbörjades i januari 2024 och pågår fram till och med december 2025.
- Etapp 2: En avsiktsförklaring för fortsatt arbete kommer att skickas ut under andra kvartalet 2025.
- Etapp 3: Avsiktsförklaring planeras att skickas ut under senare delen av 2026 eller början av 2027.
Kontaktperson
Projektledare Caroline Ankartross, caroline.ankartross@inera.se
Kundberättelser och insikter
Från incident till innovation – så stärker Värmland nationell satsning på tydligare vårdplaner
En allvarlig händelse där en diabetespatient riskerade att dö på grund av otydlig ordination – det blev startskottet för ett länsprojekt i Värmland som ingår i Ineras nationella arbete med sammanhållen planering på 1177. Länsprojektet syftar till att förbättra samverkan mellan regionen och kommunerna för att skapa en mer integrerad, effektiv och patientsäker planering av vården.
Så förbättras användarupplevelsen i 1177
Intervju med Kristina Stensson Ljungdahl, strateg och projektledare för Sammanhållen planering på Inera.
Sammanhållen planering på 1177 ska stödja omställningen till Nära vård
Målet är personliga vyer med den information som är mest relevant för stunden och möjlighet att vara medskapare i aktiviteter runt sin vård och omsorg.